2006-10-08

En sak som är jobbigt som blivande storasyster

Att pappa och Salvia måste hitta på fåniga/äckliga namn på könsorganen.

Snopp funkar. Snippa är löjligt.

5 comments:

Kattmamman (a.k.a. Bridz) said...

Jag har precis vant mig vid snippa, och tycker att det är ganska fint. Ett helt fungerande ord bättre än något tidigare försök i alla fall.

Salvia said...

Det är styvdottern som inte gillar snippa.

Jag är inte helt överens med det ordet jag heller, mest för att det känns som att det är den kvinnliga versionen av snopp. Tycker att det borde gå att hitta något eget.

Tids nog hittar man väl det som känns rätt att säga till sitt barn. Om snippa "slår" så kommer det ju bli användbart om inte annat så för att det är vedertaget.

Det kan ju vara en poäng med att man använder samma begrepp som sina kompisar. Om man är barn. Som vuxen tycker jag faktiskt inte att det är så problematiskt att ha lite olika namn beroende på tillfälle.

Det är trots allt inte så ofta man pratar om sitt kön (i alla fall inte jag) annat än med sin älskade eller med tokiga professorn på kvinnohälsan. Och, som sagt, där använder jag nog lite olika begrepp... ;)

Cinks said...

Min tanke har varit att inte komplicera saken. Visst, påhittiga namn är kanske praktiskt och gulligt men hur naturligt blir det? Egentligen. För oss har det funkat fint med bak- och framrumpan. Helt odramatiskt.

Anonymous said...

Snippa tycker jag är ett rätt gulligt ord, men jag har nog aldrig använt det egentligen. Min dotter hittade på ett eget ord - eller om det var hennes kompis som gjorde det - nämligen "fia". Och så fick det heta under flera år. Snops kunde hon inte riktigt säga, utan lyckades vända på det så att hon sa "nops" vilket jag alltid blev så fnissig av. Numera säger hon snopp. Men vad tusan säger hon om snippan...!? Minns inte! (Kanske inte pratas så mycket om det, hon är ju faktiskt snart 12 år och det börjar bli lite pinsamt...)

Framrumpa/framstjärt tycker jag däremot låter rätt fånigt. Men det är ju jag. Jag tycker man ska använda ord som man själv känner sig bekväm med. Det blir så mycket enklare då. Att alla inte använder samma ord är väl egentligen inget problem. Barn lär sig fort att det finns många olika ord för samma sak - det gäller ju inte bara könsorganen.

Hur som helst kommer det så klart att vara hur pinsamt som helst för storasyster. Det ingår liksom. Hehe.

Kapybaran said...

vi använder konsekvent snippa. kändes konstigt och ovant i början, men nu är det naturligt -såväl för henne som för oss.
fram-och bakstjärt/rumpa skulle jag faktiskt aldrig använda. Det är ju inte samma sak -skulle man t ex använda ordet framstjärt om en kille? nej, tror inte det...
Tycker att det är oerhört viktigt att det finns ett namn och inte bara blir ett lite pinsamt område (där nere, kissen, den, där, etc).

Så tycker jag.